KOMET KÜLTÜR VE SANAT PROJELERİ
Müze Kiti Projesi
Komet Kültür ve Sanat Projeleri olarak 2018’den bu yana Türkiye’de kültürel mirası ve sanatı anlama, sevme ve dolayısıyla koruma ve çoğaltma kültürünün yerleşmesini destekleyici, yetişkinler ve çocuklar ile kültürel miras ve sanat arasında bir köprü vazifesi görmeyi amaçlayan projeler üretiyoruz.
Bu projelerin başında öğretmenler, öğrenciler, aileler, yerli ve yabancı ziyaretçilere yönelik hazırlanan kapsamlı müze kitleri gelmektedir. Müze Kiti Projesi adıyla hazırlanan müze kitleri, ziyaretçilerle müzeler arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmeyi ve müze deneyimini çok daha anlaşılır, keyifli ve verimli hale getirmeyi hedeflemektedir.
Komet Kültür ve Sanat Projeleri olarak 2019’dan bu yana Millî Eğitim Bakanlığı’nın iş birliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Ziraat Bankası’nın desteğiyle farklı illerdeki müzeleri ziyaretçilerle buluşturan Müze Kiti Projesi kapsamında Topkapı Sarayı (2019), Pera Müzesi (2020), Anadolu Medeniyetleri Müzesi (2021), Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Göbeklitepe (2021) ile Troya Müzesi ve Ören Yeri (2021) için müze eğitim kitleri hazırladık. Ayrıca 2021’de ilk kez Troya için Türkçe ve İngilizce ziyaretçi kitlerini de hayata geçirdik. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Göbeklitepe ziyaretçi kitleri için de hazırlıklarımız sürüyor.
Müze Kiti Projesi genel hatlarıyla müze gezme deneyimini aktif bir öğrenme sürecine dönüştürürken, müzenin içeriksel ve küratöryel bağlamını anlaşılır kılmayı hedefleyen çok adımlı ve sürdürülebilir bir kültür projesidir. Müzeyle ilişki kuran okul ve öğrenci sayısının artmasına, müzelerin birer deneyim/eğitim alanı olarak etkin bir biçimde kullanılmasına ve müze bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, yaşadığımız coğrafyanın tarihi ile kültür ve sanat eserlerinin bilinirliğini artırarak çocukların ve yetişkinlerin kültürel mirasımıza olan bakış ve yaklaşımlarını geliştirmeyi de hedeflemektedir.
Müze kitlerinden faydalanan tüm öğretmen, öğrenci ve ziyaretçiler, müze koleksiyonlarındaki eserleri veya ören yerlerini bağlamları çerçevesinde kapsamlı bir şekilde kavrayabilmekte, kitlerde bulunan eğlenceli hikayeler ve bilinmeyen detaylarla aktif ve etkileşimli bir müze deneyimi gerçekleştirebilmektedirler.
Müze Kiti Projesi kapsamında Öğretmen ve öğrenciler için tasarlanan eğitim kitleri, müze deneyimini sınıf içinde başlatan, müzede devam ettiren ve edinilen bilgilerin yeniden sınıfta pekiştirilmesini sağlayan bir deneyim tasarımıdır. Müze kitleri, öğrencilerin sosyal-duygusal becerilerini geliştirmeye yönelik diyalog temelli aktif öğrenmeyi ve kavramsal düşünme becerilerini tetikleyen bilgi kartları ve onlara paralel öğrenmeyi pekiştiren, yaratıcı etkinlik ve oyun önerilerini kapsayan öğrenci ve öğretmen içeriklerinden oluşmaktadır.
Müze Kiti Projesi, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 1 milyon öğretmen ve 18 milyon öğrencinin kullanımına açık EBA platformuna dahil olduğu 2020 yılından bu yana 200 binden fazla öğretmene ve 7 milyondan fazla öğrenciye ulaşmıştır.